Hoe SEO teksten schrijven? Voorbeeld, betekenis en cursus [Tips 2022]

Hoe SEO teksten schrijven? Voorbeeld, betekenis en cursus [Tips 2022]

SEO teksten schrijven is een vak apart. Je ken het het waarschijnlijk wel. Je hebt een prachtige website online gegooid, maar de bezoekersaantallen blijven erg laag en je snapt er niks van. 

Hoe kan dat nu? Je website is waarschijnlijk slecht of nauwelijks vindbaar in Google en dat kan natuurlijk flinke invloed hebben op de bezoekersaantallen. 

Een manier om je website hoog in Google te krijgen, is het schrijven van SEO teksten op je website. Wat deze SEO teksten precies zijn en hoe je deze het beste kan schrijven, lees je in dit blog. 

Stijgen in Google in 2022? Download gratis e-book

Wat zijn SEO teksten eigenlijk?

Om te beginnen, staat SEO voor Search Engine Optimization, ook wel: zoekmachine optimalisatie. Je schrijft SEO teksten voor een website met een doel, namelijk: hogerop in de zoekmachine verschijnen met je website. 

Een SEO tekst moet wel waardevol, interessant en relevant zijn voor de bezoeker. Een bezoeker wil wel wat aan het blog kunnen hebben om daar eventueel informatie uit te kunnen halen. Je hebt daarom ook te maken met diverse SEO richtlijnen en SEO instellingen om zo de meest relevante SEO blogs te schrijven. 

Lees ook eens ons blog 'Hoger in Google komen doe je zo!'

Wat zijn SEO teksten

Wat wordt er dan bedoeld met SEO teksten schrijven?

De betekenis van SEO teksten schrijven is dus eigenlijk dat er teksten worden geschreven voor een website met de insteek dat je website hoger in o.a. Google komt te staan. Deze SEO teksten moeten relevant en interessant zijn voor de doelgroep, maar ook voor Google zelf. 

Wanneer Google het een relevante tekst vindt, zal de ranking in de zoekmachine ook hoger zijn. SEO teksten schrijven houdt dus letterlijk in: het schrijven van teksten op een website met waardevolle content en de belangrijkste SEO woorden rondom het onderwerp van de website of blog. 

SEO tekstschrijver worden? Zo kun je het worden

Wil je het blog niet meer verder lezen en zo snel mogelijk een SEO tekstschrijver worden? Met deze SEO schrijven cursus leer je binnen op een hele snelle manier blogs of webteksten te schrijven die scoren in Google. 

  • Voor iedereen die online teksten schrijft
  • De cursus legt je stap voor stap uit hoe je een SEO vriendelijk artikel schrijft
  • En er zitten nog meer hele handige tips en tricks in verborgen

SEO tekstschrijver worden

Lees ook eens: SEO copywriting cursus + andere services [GIDS 2022]

Hoe SEO teksten leren schrijven? We leggen het je hier kort uit 

Maar nu de volgende stap, hoe worden deze SEO teksten dan geschreven? Ten eerste is het belangrijk om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Je kan een zoekwoordenonderzoek uitbesteden om zo een goed beeld te hebben welke zoekwoorden je nodig hebt voor je SEO tekst. 

Maar je kan zelf ook proberen om relevante zoekwoorden te zoeken via bijvoorbeeld de Google Zoekwoordplanner of Ubersuggest. Je moet voor jezelf nagaan welke zoekwoorden aansluiten bij je producten en/of diensten die je aanbiedt. 

Daarna is het belangrijk om te weten voor wie je je SEO tekst wil schrijven. Weet wie je doelgroep is en schrijf ook voor deze doelgroep. Een grote fout die vaak wordt gemaakt met het schrijven van SEO teksten, is dat de focus te veel ligt op het schrijven voor enkel de zoekmachines. 

SEO teksten leren schrijven

Je blog of SEO tekst moet dus aansluiten bij de wens van de doelgroep, want dat is uiteindelijk wat Google ook het liefst ziet. Zodra je weet voor wie je SEO teksten zijn, kan het onderzoek naar je onderwerp beginnen. Zoek informatie die je nuttig vindt voor je eigen SEO tekst, zodat je deze informatie eventueel kan verwerken in je SEO tekst. 

Zodra je het onderwerp bekend is met de juiste zoekwoorden en de juiste informatie, is het verstandig om een outline te maken voor je SEO blog/artikel. Zo houd je goed overzicht met welke onderwerpen aan bod moeten komen in je SEO blog en weet je welke structuur je aan kan houden. Maak voor jezelf dus een lijstje met de eventuele zoekwoorden per onderwerp. 

Een voorbeeld van een SEO-tekst is dat je rekening houdt met een goede indeling. Begin met een titel, inleiding en vervolgens relevante kopjes met de juiste zoekwoorden. Eindig tenslotte met een call-to-action, denk bijvoorbeeld aan je product die je wil promoten en koppel dit aan het onderwerp van je SEO blog of spoor de lezer aan om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief.

Meer SEO teksten schrijven tips

Om je SEO teksten nog sterker te maken, is het verstandig om de SEO teksten te optimaliseren voor de zoekmachines. Zorg er bijvoorbeeld voor dat dat je Google-snippet in orde is. 

Een Google-snippet bestaat uit verschillende elementen, namelijk: een SEO-titel, URL en een meta-omschrijving. Deze elementen kan je geheel zelf bepalen, maar zorg ervoor dat deze goed in orde zijn. Deze informatie komt namelijk op Google zelf te staan. 

Voor goede SEO teksten is het belangrijk dat deze drie elementen sterk zijn. De titel van je SEO tekst is daarbij van belang. Deze titel van je SEO tekst verschijnt namelijk op Google, dus moet deze titel goede informatie bevatten. Het moet een titel zijn die uitnodigt om op te klikken. Denk ook aan de belangrijke zoekwoorden voor in je SEO-titel. 

Lees ook eens: "SEO Tekstschrijver (freelance) worden? Bekijk deze training voor tekstschrijvers"

Vergeet naast een goede SEO-titel, ook niet de URL te van je SEO pagina/blog te optimaliseren. Sommigen URLS zijn zo verwarrend en lang, dat het niet duidelijk is waar de pagina over gaat.

Nog een laatste tip om sterke SEO teksten te schrijven: zet je zoekwoorden ook in de koppen van je SEO titel. Koppen van een artikel krijgen namelijk meer aandacht door Google en dat is natuurlijk positief voor je SEO ranking. Let wel op dat de koppen wel aantrekkelijk genoeg blijven voor de lezer.

Bekijk ook eens deze handige video van Neil Pate


Kun je ook SEO teksten laten schrijven?

Je kan natuurlijk zelf beginnen aan de SEO teksten voor op je website, maar dit is tijdrovend werk. Naast dat het veel tijd kost, heb je natuurlijk ook de enige kennis nodig over hoe je deze SEO teksten het beste kan schrijven. 

Als je hier zelf geen tijd of kennis over hebt, is het verstandig om SEO teksten te laten schrijven voor je organisatie. Zo investeer in je in goede SEO teksten zonder zelf daar veel tijd aan kwijt te zijn. 

SEO teksten kopen / uitbesteden

SEO teksten uitbesteden kan dus een goed idee zijn! SEO teksten zijn waardevol voor je website om zo hoger in Google te komen. Wanneer je met jouw website hoger in Google komt, zullen de bezoekers vanzelf stijgen. En dat is natuurlijk wat je uiteindelijk wil bereiken. 

SEO teksten laten schrijven kosten

Maar wat kost het nu om SEO teksten te laten schrijven? Deze kosten kunnen natuurlijk behoorlijk verschillen. De kosten om voor SEO teksten liggen heel erg aan onder andere de werkervaring van de persoon die de SEO blog schrijft. 

Het meest gebruikelijke is om een tarief per uur te hanteren. Dit bedrag begint vaak vanaf de 75 euro per uur exclusief BTW. Zo varieert de prijs van een SEO blog al gauw tussen de 100,00 euro tot 400,00 euro, rekening houdend met o.a. de lengte van het blog. 

Cursus SEO teksten schrijven 

Wil je toch zelf aan de slag gaan om SEO blogs te schrijven voor websites? Dat is natuurlijk mogelijk. Je kan zelf al veel leren door middel van onze SEO tekst schrijven cursus. Leer door een workshop SEO teksten schrijven aan de hand van praktijkvoorbeelden het proces van hoger scoren in Google.  

Ik wil de Cursus SEO Teksten schrijven doen

De training SEO teksten schrijven bevat een doeltreffende strategie voor het schrijven van de SEO teksten. Door middel van deze strategie schrijf jij straks de beste SEO teksten én zorg je hierdoor dat de webpagina’s hoger in Google scoren. De juiste zoekwoorden in je SEO tekst kan uiteindelijk voor duizenden gratis bezoekers zorgen voor je website.  

Verdere hulp nodig met SEO? Je kunt bij ons terecht voor een SEO teksten schrijven cursus of SEO uit te besteden. Heb je vragen? Neem contact met ons op.

Ik wil vrijblijvend advies

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef (1989) en een ervaren SEO specialist uit Sliedrecht, Nederland. Met jarenlange ervaring in de online marketing heb ik mij gespecialiseerd in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en help ik bedrijven om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun organische zoekresultaten te maximaliseren. Als SEO-specialist ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de branche, Met mijn kennis en expertise kan ik een fijne partner zijn voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen verbeteren en hun organische zoekresultaten willen maximaliseren.
Reactie plaatsen