Technische SEO Gids: Wat is het, checklist, audit & meer!

Technische SEO Gids: Wat is het, checklist, audit & meer!

In dit artikel leer je alles over technische SEO, van de factoren die meetellen in de ranking van Google tot de voordelen van SEO techniek. Ontdek de beste tools, checklist en hoe je een technische SEO audit kunt laten doen.

Wat is Technische SEO?

Technische SEO verwijst naar de optimalisatie van de technische aspecten van een website om hoger te ranken in zoekmachines zoals Google. Het gaat hierbij om de technische infrastructuur van de website, zoals de snelheid, de structuur, de veiligheid en de compatibiliteit met zoekmachines.

In tegenstelling tot content SEO, dat zich richt op de optimalisatie van de inhoud van een website, gaat technische SEO over het verbeteren van de technische kant van een website, zodat zoekmachines de inhoud beter kunnen indexeren en begrijpen. Dit alles is een onderdeel van zoekmachine marketing

wat is technische seo

Technische SEO factoren die meetellen in de ranking van Google

Google heeft honderden rankingfactoren, waarvan een aantal gericht zijn op de technische aspecten van een website. De belangrijkste technische SEO factoren zijn:

 • Snelheid van de website:
  Hoe sneller een website laadt, hoe beter het is voor de gebruikerservaring en de ranking in zoekmachines.
 • Mobiele vriendelijkheid:
  Google geeft de voorkeur aan websites die mobielvriendelijk zijn, omdat steeds meer mensen hun mobiele apparaten gebruiken om online te zoeken.
 • SSL-certificaat:
  Websites die een SSL-certificaat hebben, worden als veiliger beschouwd en krijgen daarom een hogere ranking in Google.
 • Structuur van de website:
  Een goed gestructureerde website met duidelijke hiërarchie en interne links wordt beter begrepen door zoekmachines en kan dus hoger ranken.
 • Gebruiksvriendelijkheid:
  Websites die gebruiksvriendelijk zijn en goed toegankelijk zijn voor gebruikers met verschillende beperkingen, hebben een hogere ranking in zoekmachines.
 • Technische fouten:
  Technische fouten, zoals gebroken links, foutmeldingen en 404-pagina's, kunnen een negatieve invloed hebben op de ranking in zoekmachines.


Technische SEO versus Content SEO

Technische SEO en content SEO zijn beide belangrijk voor de ranking van een website in zoekmachines. Technische SEO is gericht op het optimaliseren van de technische aspecten van een website, terwijl content SEO zich richt op het optimaliseren van de inhoud van een website.

Technische SEO is belangrijk omdat het de basis legt voor een website om te kunnen ranken in zoekmachines. Als de technische infrastructuur niet goed is, zal de website nooit goed ranken, zelfs niet als de inhoud van hoge kwaliteit is.

Content SEO is belangrijk omdat het de inhoud van een website optimaliseert voor zoekmachines en gebruikers. Het gaat hierbij om het gebruik van de juiste zoekwoorden, het schrijven van kwalitatieve content en het optimaliseren van de inhoud voor de gebruikerservaring.

SEO Techniek: krachtigste voordelen op een rij

Het optimaliseren van de technische aspecten van een website heeft vele voordelen, zoals:

 • Hogere ranking in zoekmachines
 • Hogere conversieratio's
 • Betere gebruikerservaring
 • Lagere bounce rates
 • Hogere snelheid van de website
 • Betere toegankelijkheid voor gebruikers met beperkingen
 • Betere veiligheid van de website

  Door te investeren in technische SEO, kun je de basis leggen voor een succesvolle website die goed rankt in zoekmachines en een hoge gebruikerservaring biedt,

Technische SEO Checklist

Om te zorgen dat jouw website optimaal geoptimaliseerd is voor technische SEO, kun je gebruikmaken van een technische SEO checklist. Hieronder volgen enkele belangrijke items die je kunt opnemen in je checklist:

 1. Zorg voor een snelle website
 2. Maak je website mobielvriendelijk
 3. Gebruik een SSL-certificaat
 4. Zorg voor een duidelijke structuur en navigatie op je website
 5. Vermijd technische fouten zoals gebroken links, foutmeldingen en 404-pagina's
 6. Optimaliseer afbeeldingen en video's voor de snelheid van je website
 7. Gebruik gestructureerde data om de inhoud van je website te structureren
 8. Maak je website toegankelijk voor gebruikers met beperkingen

  Door deze items op te nemen in je technische SEO checklist, kun je ervoor zorgen dat jouw website optimaal geoptimaliseerd is voor zoekmachines en gebruikers.

Technische SEO checklist

De populairste technische SEO tool

Er zijn veel tools beschikbaar voor technische SEO, maar de populairste tool is waarschijnlijk Google Search Console. Google Search Console is een gratis tool van Google die website-eigenaren helpt bij het begrijpen van hoe Google hun website ziet en hoe ze hun website kunnen optimaliseren (SEO optimalisatie) voor zoekmachines.

Met Google Search Console kun je:

 • Controleren hoe vaak je website wordt weergegeven in zoekresultaten
 • Controleren welke zoekwoorden mensen gebruiken om je website te vinden
 • Controleren of Google problemen heeft met het crawlen of indexeren van je website
 • Controleren welke websites naar jouw website linken
 • Zien welke pagina's van je website de meeste verkeer ontvangen
 • Google Search Console is een onmisbare tool voor iedereen die serieus bezig is met technische SEO.

Bestaat er ook iets als een technische SEO cursus of technische SEO training?

Ja, er zijn veel cursussen en trainingen beschikbaar voor technische SEO. Dit zijn enkele van de populairste opties:

 • Yoast SEO Academy:
  Yoast is een van de bekendste namen op het gebied van SEO en hun SEO Academy biedt een cursus technische SEO aan.
 • Moz SEO Training:
  Moz is een andere bekende naam in de SEO-wereld en biedt verschillende cursussen en trainingen aan, waaronder een cursus technische SEO.
 • SEMrush Academy:
  SEMrush is een van de populairste SEO-tools en biedt een gratis cursus technische SEO aan.
 • Coursera:
  Coursera biedt verschillende online cursussen aan op het gebied van SEO, waaronder een cursus technische SEO.

Door een technische SEO cursus of training te volgen, kun je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van technische SEO verbeteren en ervoor zorgen dat jou website optimaal geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

Laat een Technische SEO audit doen (technische seo analyse)

Een technische SEO audit is een grondige analyse van de technische aspecten van een website om te zien waar verbeteringen mogelijk zijn. Een technische SEO audit kan worden uitgevoerd door een ervaren technische SEO specialist.

Tijdens een technische SEO audit worden verschillende technische aspecten van een website beoordeeld, zoals:

 • Snelheid van de website
 • Mobiele vriendelijkheid
 • SSL-certificaat
 • Structuur van de website
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Technische fouten

Na de audit ontvang je een gedetailleerd rapport met aanbevelingen voor verbetering van de technische SEO van je website. Een technische SEO audit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je website optimaal geoptimaliseerd is voor zoekmachines en gebruikers.

  Ik wil een technische SEO Audit uitvoeren

Technische SEO uitbesteden?

Als je geen ervaring hebt met technische SEO of als je niet de tijd hebt om de technische aspecten van je website te optimaliseren, kun je overwegen om technische SEO uit te besteden. Door technische SEO uit te besteden aan een ervaren specialist of SEO bureau, kun je ervoor zorgen dat jouw website optimaal geoptimaliseerd is voor zoekmachines en gebruikers, zonder dat je daar zelf tijd aan hoeft te besteden.

Er zijn veel bedrijven en specialisten beschikbaar die technische SEO diensten aanbieden. Het is belangrijk om een betrouwbare en ervaren specialist te kiezen die de technische aspecten van je website grondig kan optimaliseren en je kan helpen om hoger te ranken in zoekmachines. SEO Specialist Sliedrecht denkt graag mee.

Conclusie

Technische SEO is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Door de technische aspecten van je website te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je hoger rankt in zoekmachines, een betere gebruikerservaring biedt en hogere conversieratio's behaalt.

Met behulp van een technische SEO checklist, een technische SEO audit en technische SEO tools zoals Google Search Console kun je ervoor zorgen dat jouw website optimaal geoptimaliseerd is voor zoekmachines en gebruikers. 

Als je geen ervaring hebt met technische SEO of geen tijd hebt om dit zelf te doen, kun je overwegen om technische SEO uit te besteden aan een ervaren specialist.

  Ik kom graag in contact

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef (1989) en een ervaren SEO specialist uit Sliedrecht, Nederland. Met jarenlange ervaring in de online marketing heb ik mij gespecialiseerd in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en help ik bedrijven om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun organische zoekresultaten te maximaliseren. Als SEO-specialist ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de branche, Met mijn kennis en expertise kan ik een fijne partner zijn voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen verbeteren en hun organische zoekresultaten willen maximaliseren.
Reactie plaatsen