Zoekmachine marketing: internet, optimalisatie, Google en meer!

Zoekmachine marketing: internet, optimalisatie, Google en meer!

Zoekmachine marketing is eigenlijk niet meer weg te denken bij een online marketing strategie. Maar wat is zoekmachine marketing precies en waarom is het zo belangrijk? Dat alles lees je in dit blog. 

Wat is zoekmachine marketing precies?

De betekenis van zoekmachine marketing is kortgezegd het optimaliseren van de betaalde, maar ook de niet-betaalde zoekresultaten in zoekmachines zoals Google. Met zoekmachine marketing kan er een onderscheid gemaakt worden tussen SEO (niet-betaalde zoekresultaten) en SEA (de betaalde zoekresultaten). 

Wanneer je iets zoekt in bijvoorbeeld Google, zie je de betaalde advertenties eerst gevolgd door de niet-betaalde zoekresultaten (ook wel: SEO marketing). Zoekmachine marketing zorgt er in principe voor dat jouw website bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Erg belangrijk voor als je meer bezoekers naar je website wil hebben, die ook nog relevant zijn voor je website. 

Lees ook: Waarom SEO optimalisatie?

wat is zoekmachine marketing 

Een belangrijk onderdeel van internet marketing

Internet marketing of online marketing is natuurlijk erg belangrijk om je bedrijf online op te kaart te zetten. Je kan niet meer zonder! Zoekmachine marketing is een cruciaal onderdeel van internet for marketing. 

Wanneer een potentiële klant een specifiek dienst/product zoekt, begint dat allemaal bij een zoekmachine. Dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je website bovenaan staat, zodat deze potentiële klanten de weg vinden naar je website. 


Waarom zoekmachinemarketing inzetten?

Er zijn volop redenen te bedenken waarom je zoekmachinemarketing zou moeten inzetten voor jouw bedrijf. Zoekmachinemarketing is namelijk erg waardevol en kunnen bezoekers/klanten opleveren voor jouw website. 

Wanneer je online meer vindbaar bent, bereik je je doelgroep ook veel beter. Voordelen van zoekmachinemarketing zijn onder andere: 

  • Het bereiken van je doelgroep

Wanneer je zoekmachinemarketing goed inzet, kun je je doelgroep ook goed bereiken. De meeste mensen zoeken namelijk via de zoekmachine alles op. Het is dus belangrijk dat je website goed gevonden kan worden door middel van zoekmachinemarketing.

  • Leads genereren 

Als je met je website hoog in Google komt te staan, wordt dit gezien als betrouwbaar. Google beoordeelt namelijk de websites en hebben steeds meer manieren bedacht om de beste websites bovenaan Google te laten ranken. Staat je website hoog bij de zoekresultaten? Dan is dit een goed teken en zit je SEO goed in elkaar en heb je een kwalitatief goede website. Het is belangrijk dat je je content zo goed mogelijk afstemt op je bezoekers, waardoor je leads gaan groeien. 

  Ik wil mijn zoekmachine marketing uitbesteden

Welke zoekmachines worden het meest gebruikt? 

Het zal je misschien niets verbazen, maar Google staat met zijn 92% van alle zoekmachine gebruikers helemaal bovenaan de lijst. Op de tweede plek staat zoekmachine Bing met slechts 2,6% en tenslotte Yahoo met 1,8% van alle zoekmachine gebruikers. 

Wanneer je je wil focussen om goed vindbaar te zijn via zoekmachines, is het meest gebruikelijk om de focus te leggen bij Google. 

Zoekmachine optimalisatie Google is heel belangrijk!  

Zoekmachine optimalisatie en Google gaan hand in hand. Eigenlijk kun je deze twee termen niet van elkaar scheiden. Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd kunnen erg veel voordelen opleveren voor jouw website.

Hoe hoger je namelijk in Google komt te staan, hoe sneller potentiële klanten op jouw website klikken. Je naamsbekendheid en leads zullen daarnaast ook behoorlijk toenemen. Dat zijn natuurlijk dingen die je graag ziet voor jouw website. 

Extra fijn: door middel van SEO wordt ook nog eens de juiste doelgroep gevonden. De bezoekers die op je website komen door middel van hun eigen zoekresultaten zoeken al een bepaald product of dienst. Deze bezoekers zijn juist geïnteresseerd in de producten of diensten die jij aanbiedt en dat is voordelig, aangezien dit leidt tot meer conversie.

Zoekmachine optimalisatie Google

Meer belangrijke internet marketing services

Naast zoekmachine marketing zijn er nog meer internet marketing services (online marketing) die goed van pas kunnen komen bij je online marketing strategie. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met affiliate marketing, e-mail marketing, content marketing, adverteren en social media marketing.

Wanneer je al deze internet marketing services met elkaar verbindt, zul je ongetwijfeld resultaat boeken op online marketinggebied. En dit zal je dan ook zeker terug gaan zien in je bezoekersaantallen. 

Zoekmachine adverteren

De betekenis van zoekmachine adverteren (ook wel SEA genoemd) is dat in plaats van organische zoekresultaten, het zoekresultaten zijn die betaald zijn. Wanneer je SEA inschakelt, krijg je snel resultaat. 

Je staat namelijk helemaal bovenaan Google, maar wel bij de adverterende zoekresultaten. Als je SEA in wil schakelen, kan dit via Google Ads of Microsoft Ads. Een aantal voordelen van zoekmachine adverteren kunnen zijn:

  • Je ziet meteen resultaat. Doordat je betaalt voor de zoekresultaten, zal je meteen bovenaan te komen staan. Op korte termijn kan dit zeker een toevoeging zijn voor je bedrijf om op te vallen bij je doelgroep.
  • Je weet precies wat je uitgeeft. Bij campagnes zoals Google Ads kun je een maximaal bedrag kiezen, waardoor je een goed overzicht hebt van je kosten. 
  • Je kan specifiek je doelgroep targeten, waardoor je een grotere kans hebt dat de juiste personen op jouw website belanden.

Zoekmachine adverteren

Social media marketing

Social media marketing kom je steeds vaker tegen en dat is geheel terecht! Maar wat is social media marketing precies? Social media marketing omvat eigenlijk alle marketingactiviteiten die zich op de social media kanalen bevinden. 

Denk bijvoorbeeld aan advertenties op social media, interactie met volgers en een contentstrategie/planning. Social media marketing is niet meer weg te denken als je je product of dienst wil promoten of je eigen personal brand een boost wil geven. 

Je kunt je bedenken dat met wereldwijd 4.62 miljard social media-gebruikers social media een ideaal medium hiervoor is.  Omdat Social Media & SEO heel goed te combineren is, kun je bij ons terecht voor SEO Social media

  Ik wil meer weten over SEO Social media

Content marketing

Iets wat perfect aansluit bij social media marketing, is content marketing. Maar het is veel breder dan dat. Content marketing gaat volledig om het creëren en verspreiden van waardevolle content voor een specifieke doelgroep. Je wil namelijk dat je doelgroep zich aan je bindt en daar kan content marketing je heel erg bij helpen. Voorbeelden van content zijn geschreven artikelen en blogs van SEO Specialist Sliedrecht op je website. 

Maar niet alleen geschreven content behoort bij content marketing. Wat dacht je van afbeeldingen, video’s of evenementen. Ook SEO behoort bij content marketing, aangezien je content maakt om je SEO te boosten. Denk hierbij aan SEO teksten of andere teksten op je website die SEO-proof zijn.


Affiliate marketing

Een andere vorm van online marketing is affiliate marketing. Dit is een vorm van marketing waarbij een website producten van een adverteerder promoot door middel van een hyperlink. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een link in een blog die doorlinkt naar een webshop waar je een specifiek product kan kopen. 

Wanneer iemand dat product aanschaft via jouw link, kan je hier nog een leuk centje aan verdienen. Maar andersom kan het natuurlijk ook werken. Door affiliate marketing in te schakelen voor jouw producten, kan je ervoor zorgen dat potentiële klanten in aanraking komen met jouw producten en vervolgens het aanschaffen.  

Is zoekmachine optimalisatie gratis?

Is zoekmachine optimalisatie gratis? Wanneer je hoger in Google wil staan, kost dit tijd en geld. Bij betaalde zoekmachine optimalisatie door middel van adverteren is het natuurlijk logisch dat het niet gratis is. Je betaalt inmiddels een bepaald bedrag om hogerop Google te staan. Maar hoe zit het met SEO, organisch zoekmachine optimalisatie? 

Dit kost in principe geen geld, maar je komt natuurlijk niet zomaar hogerop Google te staan. Wanneer je zelf je SEO wil verbeteren, zal dit veel tijd en energie kosten. Misschien heb je nog geen genoeg kennis over SEO en zal je bijvoorbeeld een cursus aan moeten schaffen (denk bijvoorbeeld aan de SEO Schrijven Cursus). Daarnaast: tijd is geld. Je geïnvesteerde tijd had je misschien beter kunnen investeren in werkzaamheden waar je meer kennis over hebt. 

Je kan er ook voor kiezen om SEO uit te laten besteden, waardoor je zeker weet dat de SEO werkzaamheden goed uitgevoerd zullen worden. 

Zoekmachine marketing doe je bij SEO Specialist Sliedrecht

Om zeker te zijn dat je zoekmachine marketing goed verloopt, kan SEO Specialist Sliedrecht je als geen ander helpen. Een goede vindbaarheid is immers erg belangrijk voor je bedrijf of organisatie en dat weten wij ook.

Samen kunnen wij ervoor zorgen dat de beste SEO strategie wordt toegepast voor jouw business. Zo blijf je voor op je concurrentie én krijg je meer bezoekers. 

  Neem vrijblijvend contact op  

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef (1989) en een ervaren SEO specialist uit Sliedrecht, Nederland. Met jarenlange ervaring in de online marketing heb ik mij gespecialiseerd in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en help ik bedrijven om hun online aanwezigheid te verbeteren en hun organische zoekresultaten te maximaliseren. Als SEO-specialist ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de branche, Met mijn kennis en expertise kan ik een fijne partner zijn voor bedrijven die hun online aanwezigheid willen verbeteren en hun organische zoekresultaten willen maximaliseren.
Reactie plaatsen